Lokalpolitiker vill se utbyggd järnväg

Publicerad

Utbyggd järnväg mellan Uppsala och huvudstaden skulle vara bra för tillväxten, enligt politiker. Kommunledningen: ”En av de viktigaste frågorna vi driver”.

Stockholms handelskammare gjorde tillsammans med kommun- och landstingspolitiker från Stockholm och Uppsala gemensam sak på måndagen när man på måndagen publicerade en debattartikel i Svenska Dagbladet. 100.000 nya bostäder kan byggas om järnvägen mellan städerna byggs ut till fyra spår, enligt en rapport från Stockholms handelskammare.

– Fyrspår mellan Stockholm och Uppsala är en förutsättning för arbetspendling och för att kunna bygga flera bostäder på det här stråket. Vi driver frågan starkt i Uppsala och tillsammans med politiker i Stockholm får vi mer kraft i våra krav, säger Marlene Burwick (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala.

Ny station

Med fyrspår skulle en ny station i Bergsbrunna och nya bostäder i södra Uppsala bli möjligt, enligt ordföranden.

– Vi manifesterar tydligt att det här är en av de viktigaste infrastrukturfrågorna i de här regionerna, säger Marlene Burwick (S).

LÄS MER: Fyrspår kan ge 100.00 bostäder

Knivstas kommunstyrelses ordförande Klas Bergström (M) är också positiv till att bygga ut järnvägen.

– Jag tycker att planeringen tagit lite väl lång tid. Innan valet var det flera som signalerade, inklusive den nuvarande regeringen, att det här är en prioriterad fråga, säger Klas Bergström (M).

”Tydlig signal”

Enligt Marlene Burwick (S) har debattartikeln ännu inte genererat i respons från regeringshåll.

– Men en sån här tydlig signal kommer att vara en viktig del nu när regeringen kommer med infrastrukturpropositionen och senare den nationella planen när tydligare objekt ska pekas ut, säger Marlene Burwick (S).

I Knivsta kommer nybyggnation att ske om järnvägen byggs ut, menar kommunstyrelsens ordförande.

– Jag kan bara konstatera att de behov av 100.000 nya bostäder som handelskammaren går ut med, det kommer Knivsta att kunna vara med och bidra till, säger Klas Bergström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer