Loreen Talhaoui och Hans Rosling brukade utbyta tankar per telefon. Foto: Christine Olsson / TT

Loreen: ”Inspirerat mig extremt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan Loreen Talhaoui och professor Hans Rosling var vänner och brukade ringa varandra för att utbyta tankar.

– Han brukade säga ”Du och jag är ett udda par”, han var fantastisk, säger Loreen Talhaoui.

Loreen Talhaoui och Hans Rosling träffades på ett event där de båda var med och talade. Efter möter fortsatte de att hålla kontakten och en nära vänskap tog form. Loreen Talhaoui var på plats under fredagens begravning och säger att hon tycker att ceremonin var väldigt vacker.

– Han jobbade för och stöttade den Svenska Afghanistankommitten. Vi sågs och arbetade tillsammans på ett event där Hans höll föreläsningar och jag sjöng och pratade lite.

Hans Rosling 1948-2017

Läs mer: ”Nyfikenhet och omtanke drev Hans”

Vad är ditt starkaste minne av Hans Rosling?

– Det var nog på Svenska Afghanistankommittens föreläsning. När jag såg honom på scen tycke jag att han hade en så fantastisk energi och positiv inställning till allt. Just sitt jävlar anamma – att han inte tar inte ett nej – allt har alltid en lösning och att han är så extremt konstruktiv.

– Det ligger i hans ryggmärg och vi behöver såna, han har inspirerat mig så extremt mycket, säger Loreen Talhaoui om vännen Hans Rosling.

Läs mer: Hans Roslings mest minnesvärda ögonblick

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet