Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luftkvaliteten på Kungsgatan har blivit sämre än förra året – samtidigt har trafiken ökat i Fålhagen. ”Det är en fruktansvärd situation”, säger Mona Hagman. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Luftkvaliteten sämre trots nya trafikregeln på Kungsgatan i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Luftkvaliteten på Kungsgatan i Uppsala är i dag sämre än innan man införde genomfartsförbudet – som var tänkt att förbättra just luftkvaliteten. Samtidigt har trafiken letts om till Fålhagen och Höganäs.

– Det är vidrigt. Fruktansvärt, säger Mona Hagman, boende i området.

SVT Uppsala har tagit del av den första konsekvensrapporten efter det omstridda genomfartsförbudet på Kungsgatan, som började gälla vid årsskiftet. Då blev det för personbilar inte längre tillåtet att fortsätta på Kungsgatan i höjd med stadshuset, utan man tvingades svänga in på Vaksalagatan.

Ett av argumenten till förbudet var att luftkvaliteten på Kungsgatan skulle förbättras – men rapporten visar att den bara under januari till och med maj i år är värre än hela fjolåret totalt. Detta trots att trafiken på Kungsgatan minskat 9,8 procent.

Sämre än i fjol

Under våren – efter förbudet – mättes 23 kvävedioxidtimmar på Kungsgatan, att jämföra med 19 timmar under hela 2021 på samma plats.Miljökvalitetsnormen för ett år är dock 175 timmar.

Vid partikelmätningarna har Kungsgatan redan nu överskridit dygnsnormen tolv gånger, mot fyra gånger förra året. 2019, innan pandemin, skedde det 19 gånger.

– Det är svårt att dra några slutsatser. Grävarbeten och pandemin påverkar. Vi ser att trafiken har ändrats, och det är den som skapar luftföroreningarna, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kritik från boende

I och med genomfartsförbudet på Kungsgatan har trafiken förflyttats till Vaksalagatan och Väderkvarnsgatan.

– Jag förstår inte hur man tänker, nu blir det bara värre här, säger Susanna Frank som bor i området.

Hur luften blivit där efter förbudet är okänt, då kommunen saknar kvalitetssäkrade mätdata ”på grund av tekniska problem och felaktig presentation av mätdata”.

I klippet ser du mer om situationen på Kungsgatan och Fålhagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Uppsala
Mer Nyheter