Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Lugnt vid akutavdelningen på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Personalen vid Akademiskas akutavdelning har kunnat jobba i lugn och ro med den man som under lördagsefermiddagen blev skjuten i Lötenområdet i Uppsala.

– Det har varit lugnt, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef vid Akademiska sjukhuset.

Efter att personalen under senare år upplevt flera fall av hot och våld har Akademiska skärpt säkerhetsrutinerna vid akutmottagningen.

– Alla som behöver hjälp kommer in, men den inre delen är låst dygnet runt. Tidigare kunde folk gå in och ut som de ville och det ställde ibland till med problem, säger Fredrik Tedenlind.

Den skjutne mannen förhördes under lördagskvällen, vilket pekar på att han inte är allvarligt skadad. Skadeläget har polisen inte gått ut med. Och från Akademiska sjukhuset hänvisar man man till polisen.

Uttalar sig inte

Vid fall där det förekommit ”uppsåtligt våld” uttalar sig inte Akademiska sjukhuset. Det finns en överenskommelse med polisen om att inte göra det av utredningsskäl.

– Det gör vi för att inte förstöra något i polisens förundersökning. Men egentligen är det inte så stor skillnad mot förut eftersom vi måste ta hänsyn till vår sekretesslag, och  skydda våra patienters integritet, säger Fredrik Tedenby.

Övar för katastroflägen

Det  var ett flertal skjutningar som inträffade i Uppsala i natt, vilket hade kunnat resultera i fler skadade. Har sjukhuset resurser vid ett sådant läge?

– Det finns generellt resurser i ett akutskede. Vi kan beslutat om beredskapshöjningar. Akut- och katostraflarm. Vi har ett ramverk på 75 sidor och övar regelbundet på katastroflägen, säger Bengt Sandén, jourhavande chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.