Gör en fångstsoppa åt bananflugorna. Foto: SVT

Lura bort bananflugorna med ”fångst-soppa”

Det krävs inte mycket för att bli av med de små, men ack så irriterande, bananflugorna.

Maja Ericsson, som är laboratorieassistent på Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala, har två konkreta tips på hur man blir av med bananflugor. Det första handlar om dina sopor, och hjälper till med att inte ens få in flugorna i hemmet.

– Eftersom det tar förhållandevis lång tid för flugan att utvecklas, 9-10 dagar, så räcker det att man går ut med soporna en gång i veckan. Då ska man slippa flugor under diskbänken, säger Maja Ericsson.

Och se till att inte ha färsk frukt stående framme för länge. Då ruttnar den och blir till bananflugornas favoritmat.

Testa fångst-soppan

Om man ändå har fått in flugor i hemmet kan man göra en så kallad ”fångst-soppa”. Den består av fyra ingredienser, och är enkel att blanda till.

– Det man behöver är vatten, vinäger, socker och diskmedel eller tvål. Det räcker med ungefär 3-4 centimeter vätska i ett glas eller en kanna. Man blandar vatten och vinäger först, ungefär lika delar. Sedan i med en skvätt socker och några droppar diskmedel.

– Flugorna dras till vinägern och sockret, och sedan fastnar de i vätskan i och med att ytspänningen försvinner när man har i diskmedel eller tvål. Vinägern luktar lite som rutten frukt, så flugorna tror att det är något ätbart i behållaren.

Ett sista tips är att ställa fångstsoppan nära ett fönster, eftersom flugorna dras till ljus.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer