En glad Mathias ”Bissen ” Larsson tog täten i lördagens brainwalk som avslutades vid Studenternas och bandyfinalen. Foto: Michael Johansson, Uppsala universitet

Lyckad brainwalk i Uppsala

Publicerad

– Det var fantastiskt! Över förväntan, säger en nöjd Mathias ”Bissen“ Larsson efter helgens brainwalk i Uppsala.

Den tidigare bandyspelaren har med sin fond samlat in miljontals kronor till förmån för hjärnforskningen.

I strålande sol promenerade 600 deltagare från Segerstedthuset ner till Studenternas.

– Det var fantastiskt, över förväntan. Jag var lite orolig, bandyfolket brukar ju ha sina traditioner med bandyfrukost, säger Mathias ”Bissen” Larsson som tillsammans med sin fru är initiativtagare till Bissen Brainwalk.

Han tyckte att det var extra roligt att promenaden gick förbi Akademiska sjukhuset.

– Jag har ju legat inne på Akademiska med mina hjärnblödningar. Först låg jag där i fyra veckor när jag fick min stora hjärnblödning, sen råkade jag ut för en hjärnblödning för tre år sen efter en trafikolycka, berättar han.

”Jag hade en fruktansvärd huvudvärk”

Mathias Larsson var själv trefaldig SM-vinnare i bandy då han blev sjuk. Den första hjärnblödningen berodde på en aneurysm, alltså ett artärbråck i hjärnan.

– Jag hade en fruktansvärd huvudvärk och sökte vård. Blev hemskickad med värktabletter och fyra dar senare brast det. Jag var nära på att dö, men de gjorde en mirakulös operation.

Mathias Larsson kunde lära sig att gå igen. När årsdagen närmade sig kände han ett stort obehag.

– Då kom jag och min fru på idén att vi skulle göra nåt positivt av det.

De arrangerade då sin första Bissen Brainwalk hemma i Köping 2011. Sedan dess har de samlat in sammanlagt 5,5 miljoner som har gått till olika typer av hjärnforskning vid Uppsala universitet.

– Jag ville kunna ge nånting tillbaks, säger Mathias Larsson som nu siktar mot nästa brainwalk som blir i Köping i mitten av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.