En privatperson upprördes när hen såg en tretungad flagga på båten Kung Carl Gustaf i Uppsala. Foto: TT

M/S Kung Carl Gustaf hissade militärflagg

Publicerad

I somras uppmärksammade en privatperson att det privatägda fartyget M/S Kung Carl Gustaf hissade en så kallad tretungad flagga i aktern. Nu får de en uppläxning av en statsheraldiker vid Riksarkivet.

En tretungad flagga, som på bilden ovan, används av militären eller av kungahuset och inte av privatpersoner. Trots det dök en sådan flagga upp på passagerarbåten M/S Kung Carl Gustaf som trafikerar sträckan Uppsala till Skokloster.

Det här fick en privatperson att gå i taket och en bild mejlades till Riksarkivets statsheraldiker som i sin tur skrev ett mejl till båtens rederi.

– Det är ett rent tjänsteärende för mig. Men jag måste upplysa om att det inte är förenligt med svensk lag att ha en tretungad flagga på båtar som inte tillhör försvaret eller kungahuset, säger Henrik Klackenber, statsheraldiker.

Ingen aning om att det var olagligt

Hannu Telvik är kapten och ägare på M/S Kung Carl Gustaf.

– Vår vanliga flagga var nedhissad och den här låg ombord så då hissade vi den. Vi hade ingen aning om att det var olagligt. Vi tog ner den och har nu köpt en vanlig flagga, säger han.

Han har ingen aning om var flaggan kommer ifrån från början.

– Den har legat här sedan vi köpte båten.

Brott mot lagen om Sveriges flagga innehåller bara riktlinjer och inga straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.