Moderaterna vill ha fler kameror vid resecentrum i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Fler övervakningskameror skulle både kunna hjälpa till att förebygga och utreda brott, tror Moderaterna i Uppsala.

I februari lämnade Moderaterna in en motion till kommunfullmäktige, i vilken de yrkar på att utreda om fler kameror kan sättas upp på platser i centrala Uppsala och runt resecentrum. Bakgrunden är våldsbrott som inträffat vid stationen de senaste månaderna.

– Många människor jag pratar upplever att det blivit mera otryggt. Det behöver inte betyda att det statistiskt sett har ökat, men vi har ju sett de senaste veckorna att antalet personrån och våldsbrott har ökat, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd.

Ahlstedt menar att övervakningen skulle kunna ske både aktivt, det vill säga att en person aktivt tittar vad som händer, eller att inspelningar kan användas i efterhand.

Över 500 kameror enligt länsstyrelsen

I Uppsala kommun finns det enligt Länsstyrelsen 515 kända anläggningar som har en eller flera övervakningskameror. Till dem räknas både de som varit tvungna att ansöka om tillstånd, eftersom de filmar en allmän plats och de som enbart har behövt anmäla att de har en kamera uppsatt.

– Problemet är att många av dem är fastighetsägare som har kameror uppsatta inom hus. Många av de här personrånen, våldsbrotten och trakasserierna sker på gågatan och i samband med resecentrum.

”Inte det enda medlet”

SVT Nyheter Uppsala har frågat samtliga partier i kommunfullmäktige vad de tycker om förslaget. Samtliga tror att övervakningskameror antingen kan bidra till att antingen utreda eller stävja brott eller både och.

– Vid resecentrum har vi varit helt överens politiskt i kommunen om att vi tycker att det behövs. Sedan är inte övervakningskameror det enda medlet för en ökad trygghet, utan det är viktigt att det sker i en kombination med ökad polisnärvaro, belysning och rent allmänt frågor om stadsbyggnad, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.