Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelene Nilsson i Gävle är familjehemsförälder – hör henne berätta om det i videon. Foto: SVT

Madelene är familjehemsmamma: ”Ger otroligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på familjehem gör att över hundra barn per år får vänta i jourhem längre än önskat i Uppsala kommun. En av dem som tagit emot ett familjehemsbarn från Uppsala är Madelene Nilsson i Gävle.

– För mig har det känts viktigt att ta emot barnet som om det vore mitt eget. Att hon ska ha precis samma förutsättningar både känslomässigt från oss vuxna men också materiellt och på alla plan, säger hon och fortsätter:

– Sen är det klart att måste man förhålla sig att till barnet också har andra föräldrar, och släkt, som man behöver kunna ha kontakt med.

Finns stöd

För ungefär två år sedan tog familjen emot en sju månader gammal flicka.

Madelene Nilsson arbetar själv inom socialtjänsten och hade god insikt i vad det innebär att ha ett familjehemsbarn placerat hos sig. Men hon förstår även om det känns skrämmande:

– Det finns stöd att få. Man har ju kontakt med med social- och familjehemssekreterare.

Familjehemsdagen

Torsdagen den 27 april är det den så kallade familjehemsdagen. Dagen är ett initiativ taget av Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att inspirera fler att bli familjehemsföräldrar.

– Det är klart att det blir en stor omställning att komma till en ny familj. Men om det blir bra är det klart att det blir avgörande för barnets framtid, säger hon.

Hör Madelene Nilsson berätta hur de är att vara familjehemsmamma i klippet ovan.

Om Familjehem

  • Att vara familjehem handlar bland annat om att bidra till att barnet har en bra vardag, får hälso- och sjukvård, hjälp med skolgången, stöttning i kontakt med familj och vänner samt samarbeta med barnets föräldrar och informera socialtjänsten om hur barnet har det.
  • Socialtjänsten utreder familjehemsföräldern/föräldrarnas förutsättningar att ta emot ett barn i sitt hem. Utredningen omfattar intervjuer, utdrag ur brottsregistret, hembesök och referenstagning.
  • Socialtjänsten ansvarar för att ge familjehemmen råd, stöd och annan hjälp som de behöver. Stödet kan utformas på olika sätt.
  • Familjehemmen har också rätt till ersättning för uppdraget. En del av ersättningen består av faktiska kostnader för barnet och den andra delen är ett fast arvode.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.