Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskarna berätta mer om hur ”magiska svampar” ska hjälpa personer i livets slutskede. Foto: Peter Dejong/AP

Magiska svampar ska testas på 100 patienter

Uppdaterad
Publicerad

Hundra europeiska patienter ska ingå i en studie om terapi med magiska svampar i samarbete med Uppsala universitet. Det är den första studien i sitt slag som får stöd från EU.

– Det kommer först att testas som behandling för patienter i livets slutskede, säger Inna Feldman, docent i hälsoekonomi.

Den psykedeliska substansen psilocybin har, i kombination med psykoterapi, visat sig vara en effektiv behandling mot depression, enligt flera mindre kliniska studier i bland annat USA, Storbritannien och Schweiz.

Av 24 deltagare, som deltog i en studie vid Johns Hopkins i USA, var över hälften fortfarande fria från depression ett år efter två doser av psilocybin med terapi.

Nu ska europeiska forskare, tillsammans med Uppsala universitet, utöka forskningen och testa psykedeliska svampar tillsammans med terapi som behandlingsform för människor som befinner sig i livets slutskede.

Behandling ska motverka depression

Totalt kommer fyra länder att samla in 100 patienter och testa behandlingen på personer som lider av MS, Parkinson, ALS eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

– Ofta lider patienter med allvarliga sjukdomar även av depression, ångest och oro och behöver mycket resurser från hälso- och sjukvården, säger Inna Feldman docent i hälsoekonomi, vid Uppsala Universitet och fortsätter:

– Vi hoppas på att kunna ge människor med långt framskriden sjukdom en bättre sista tid i livet med denna behandling.

”Kan finnas på plats från 2027”

Substansen psilocybin förekommer naturligt i så kallade ”magiska svampar”.

Ulf Bremberg, vd för Humankindlabs och gästforskare i läkemedelskemi vid Uppsala universitet, initierade ansökan till projektet och tror att behandlingen kan börja användas inom vården redan inom några år.

– Det innebär ett stort steg att studien fått stöd från EU, säger Ulf Bremberg.

Hör mer om behandlingsformen i klippet ovan.

MER OM STUDIEN

Studien vid namn Psypal koordineras av University Medical Centre Groningen, Nederländerna. Uppsala universitet är ett bland flera lärosäten som deltar i forskningen.

Studien kommer att pågå under två år.

Totalt är 19 organisationer i åtta länder inblandade i studien.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.