Efter Sahlgrenska i Göteborg blir nu Akademiska det andra sjukhuset i Sverige att använda en rörlig magnetkamera. Foto: SVT

Bättre och säkrare operationer med rörlig magnetkamera

Uppdaterad
Publicerad

Magnetkameran väger 7 ton, men istället för att ta patienterna till magnetkameran ska man ta magnetkameran till patienterna.

Förflyttningen av den 7 ton tunga magnetkameran sker med hjälp av en skena i taket.

– Fördelen är att man kan göra en undersökning under pågående operation. Då kan man se hur väl man har lyckats med operationen, säger Pelle Nilsson, överläkare och neurokirurg på Akademiska sjukhuset.

Det finns alltid risker med att flytta Patienter som ligger nedsövda på operationsbordet. Risker som man nu vill eliminera.

– Man riskerar till exempel inte att slagen i halsen på patienten åker ur eller att patienten hamnar i fel läge, säger Pelle Nilsson.

Förenklar för barn med cancer

Efter Sahlgrenska i Göteborg blir nu Akademiska det andra sjukhuset i Sverige att använda en rörlig magnetkamera. Den kommer att användas i första hand vid operationer av barn med hjärntumörer, komplicerade tumörer hos vuxna och epelepsikirurgi.

– På barn som vi opererar måste man ständigt göra en ny magnetkameraundersökning efter operationen. Med den nya tekniken så slipper vi det, säger Pelle Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.