Magnus hjälper flyktingar på plats i Polen: ”Många är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Johansson från Enköping ville göra mer än att bara skänka pengar till behövande i Ukraina. Han bestämde sig därför för att starta en insamling och själv åka till Polen med en lastbil full av kläder, skor och läkemedel. Men samtidigt varnar större hjälporganisationer för att privata initiativ kan göra mer skada än nytta.

Just nu befinner sig Magnus Johansson i Polens huvudstad Warsawa, på ett hotell som blivit samlingsplats för ukrainska flyktingar och hjälparbetare.

– Många är rädda och oroliga, barn gråter, berättar han.

Kriget i Ukraina

Samtidigt har det rapporterats att privata hjälparbetare riskerar att göra mer skada än nytta genom att ta med sig saker som egentligen inte behövs.

Bland annat säger Britta Holmberg, vice generalsekreterare på stiftelsen World Childhood Foundation, i ”Studio Ett” att privatpersoner ibland saknar rätt kompetens för att kunna hjälpa till på ett effektivt sätt. Hon konstaterar exempelvis att bensin, mat och sovplatser riskerar att tas upp av välvilliga volontärer.

”Det vi trodde var rätt”

Magnus Johansson är medveten om problematiken och betonar att den som vill åka ned bör kontakta organisationer på plats för att ta reda på vad som faktiskt behövs. Han upptäckte till exempel att kläder och skor inte gick åt så pass mycket som han hade trott.

– Vi började med att lyssna av med folk som redan var här nere och gjorde egentligen det vi trodde var rätt.

En del större välgörenhetsorganisationer har uttryckt att det är bättre att skänka pengar istället för saker, hur ser du på det?

– Det bästa av allt är väl både och egentligen. När man är på plats här nere är det ju mycket lättare att se vad för saker som behövs.

Se hur det ser ut på plats i Polen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet