SVT har tidigare pratat med Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen, och Hanna Hedlund från Gamla Upsala hembygdsförening. Där framkom en oenighet kring polisens höjda krav för valborgsfirandet. De skärpta kraven motiverar polisen med våldsdåden som skedde vid fjolårets majbrasa i Gamla Uppsala.
– Polisen och andra myndigheter får ta ansvar över säkerheten, det är inte föreningarnas ansvar. Vi behöver visa att vi uppskattar och stödjer civilsamhällets aktörer och inte motarbeta deras arbete, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).
I en skrivelse till kommunen betonar partiet att ideella föreningar borde få kommunens tack och uppmuntran.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) säger att verkligheten har förändrats och att polisen har en rimlig anledning till de höjda kraven och att kommunen får stötta ytterligare. Hur det ska gå till vill han återkomma med.
– Fler kulturevenemang kommer att ställas inför tuffare krav, och alla kommer ha dessa utmaningar, säger han.
Jonas Segersam: Orimliga krav
Men Jonas Segersam menar att kraven slår hårt mot mindre föreningar.
– Det är orimligt att ställa dessa krav på små föreningar med begränsad budget och få medlemmar.
Pelling menar att det inte är kommunens ansvar att arrangera evenemang som valborg men att det är viktigt att finnas där som stöd när aktörerna behöver det.
– Vi är i kontakt med föreningen och fortsätter titta på vad kommunen kan göra för att underlätta, säger han och fortsätter:
– Det är en fin tradition som vi gärna vill ska få leva vidare.
Klippet: Så ser politikerna på chanserna att det kan bli ett valborgsfirande i Gamla Uppsala.