Makarna Öqvist bland de drabbade – förlorade 30 år i kön

Uppdaterad
Publicerad

30 år – så lång tid förlorare Irene Molander Öqvist och Per-Olof Öqvist när de ströks ur Sigtunahems bostadskö. Mejlet som påminde om att man måste betala en avgift för att inte bli kastas ut hamnade skräpposten.

– De borde begripa att det inte handlar om avgiften. Jag känner mig snopen och lurad, säger Irene Molander Öqvist, en av de drabbade.

Den 1 september 2020 förde allmännyttiga Sigtunahem över hela sin bostadskö till nystartade Sigtuna bostadsförmedling. Samtidigt infördes en avgift på 250 kronor per år, medan det tidigare var gratis.

Från Sigtunahems sida var tanken att få en bättre bild av hur många av de 67 000 personerna i kön som verkligen var intresserade av en bostad. 50 000 personer försvann ur kön.

Några av de som drabbades var makarna Öqvist. Makarna berättar vad de hade tänkt. Att flytta till en bostad i centrala Märsta.

– Kanske en sådan 70 plus-lägenhet, säger Irene Molander Öqvist.

– Och närmare barnbarnen, tillägger Per-Olof Öqvist.

I klippet: Så känns det att förlora 30 års kötid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.