Maktmissbruk och våld på Uppsala stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

Det repas för fullt inför premiären av Shakespeares klassiker Rickard III på Uppsala stadsteater. En ständigt aktuell pjäs om makt, sexualitet och våld.

Luften vibrerar i stora salen på Uppsala stadsteater. På scenen är det fullt av blodfläckar. I salongen sitter den norska regissören Kjersti Horn och följer det som händer på scenen med fokuserad blick.

– Rickard III är en väldigt vansklig pjäs. Den har en ganska komplicerad plot som man måste förhålla sig till. Plus en huvudkaraktär som är väldigt osympatisk och det är alltid en utmaning när man ska se på teater, säger Kjersti Horn.

Makt, sex och våld

Pjäsen handlar om makt, maktmissbruk, sexualitet och våld. Just de ämnena är vad hon brukar jobba med, men hon tycker ändå att den här pjäsen sticker ut.

– Den är väldigt lustfylld, nästan som en komedi. Man blir förvånad över att han har skrivit den med så mycket humor. Men det tror jag är ett sätt att öppna upp för publiken, så att de inte bara stöter allt det fruktansvärda ifrån sig, säger hon.

Kjersti Horn regisserar och Eva Melander spelar huvudrollen i Uppsala stadsteaters uppsättning av Rickard III. Foto: Therese Hallqvist/SVT

”Kreativitet och djävulskap”

Kung Rickad III har av vissa framställts som en riktig fähund i historieskrivningarna – en orättvis bild tycker andra. Men det var hans maktfullkomliga och osympatiska sida som även Shakespeare tog fasta på.

Rickard III spelas här av Eva Melander.

– Jag både tycker om honom och tycker att han är rätt besvärlig. Han är full av kreativitet och djävulskap, det är roligt, säger hon.

Fredagen den 13 april är det premiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.