Myllret av solkrämer – så bör du tänka Foto: SVT/ Stefan Larsson

Myllret av solkrämer – så bör du tänka

Uppdaterad
Publicerad

Brännskador orsakade av solens UV-strålar är den största riskfaktorn för att drabbas av malignt melanom.

Cancerformen har ökat under de senaste åren och står för 6,5 procent av alla cancerfall.

Att befinna sig i skuggan mellan kl 11 och 15, att skydda huden med kläder och att använda solkräm där huden är bar. Det är Socialstyrelsens råd för att skydda sig mot solen.

– Vi brukar vara för snåla med att använda solkräm, säger Sara Al-Jelawi, läkemedelsansvarig för Apoteket.

Malignt melanom ökar

Cancerformen malignt melanom har ökat under de senaste åren och står för 6,5 procent av alla cancerfall. År 2016 insjuknade 2 090 män och 2 147 kvinnor.

Medianåldern vid insjuknandet var 67 år. Nästan tre personer av 100 riskerar att få malignt melanom innan 75 års ålder.

Hög chans att överleva

Den relativa 5-årsöverlevnaden är 95 procent för kvinnor och 90,5 procent för män. Under de senaste decennierna har prognosen förbättrats.

Det förklaras till största delen av att allt fler fall upptäcks tidigt då tumören är tunn och patienten kan botas med operation.

Se hur du ska skydda dig mot solen i klippet ovan.

Fakta: Vanliga solkrämsmyter

”Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar.”

– Nej, det är fel. Risken är högre om man bränner sig, men det är inte ofarligt om man inte bränner sig. Men man kan säga så här — ju lättare man blir brun, desto mindre är risken att få hudcancer.

”Solskyddsprodukter håller bara en säsong.”

– Det är också fel. Det beror på hur man förvarar dem och vilket hållbarhetsdatum det har. Man får fråga på apoteket.

”Om man konsekvent använder solskydd så leder det till D-vitaminbrist.”

– I teorin är det sant. Skyddar man sig helt och hållet och hela tiden finns risken att man tar upp för lite D-vitamin. Men å andra sidan visar det sig att människor inte följer tillverkarnas råd och ofta använder för lite solkräm, så det är väldigt få som är i riskzonen.

”Fönsterglas skyddar inte mot farlig strålning.”

– Ett fönster skyddar mot UVB-strålning. Man behöver knappast ha solkräm bakom ett fönster, då får man sitta väldigt länge och befinna sig på sydliga latituder.

Källa: TT/Olle Larkö, överläkare Sahlgrenska akademin

Malignt melanom – den farligaste hudcancern

Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer och består av cancer i pigmentbildande melanocyter.

Melanom uppträder som oftast på huden men kan också förekomma i andra pigmenterade organ som i ögat, vulva och slemhinnor.

Melanom utvecklas liksom annan cancer stegvis, och det är först när tumören blivit en elakartad cancer som den heter melanom. Eftersom melanom lätt bildar metastaser är det den dödligaste formen av hudcancer.

Drygt 2000 personer drabbas varje år i Sverige av malignt melanom. Antalet fall har under tiden 1984 till 2003 ökat årligen med cirka 1,7 % för kvinnor och 2,1 % för män, enligt statistik från cancerregistret.

(Källor: Wikipedia, Vårdguiden, Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.