Malin Kvernplassen fick röda varma utslag som spred sig. Foto: Privat

Malin, 31, fick kraftig allergisk reaktion efter klädköp

Uppdaterad
Publicerad

Malin Kvernplassen, 31, fick en allergisk reaktion efter att ha fyndat en tröja via appen Wish. Nu vill hon varna andra.

En enkel svart tröja i bomullsmaterial levererades hem till Malin Kvernplassen, från Enköping, i fredags. Tröjan var köpt på näthandeln Wish där hon tidigare hade handlat en liknande tröja. Denna gång fick Malin Kvernplassen minst sagt en chock efter att ha tagit på sig tröjan.

– Jag fick röda varma utslag på överdelen av kroppen som spred sig. Jag blev orolig för vad som skedde och vad orsaken kunde vara, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Inget svar från Wish

Malin Kvernplassen har skickat en bild och frågat vad Wish behandlar tygerna med men hon har inte fått något svar.

– En kollega till mig sade att man utomlands ibland använder nickel och dylikt i färgmedlen. Om så är fallet så kan det ha varit det jag reagerade på då jag är nickelallergiker.

Efter att Malin hade tagit av sig tröjan och duschat så hade utslagen försvunnit på morgonen därpå.

”Jag har kontaktat Wish utan att ha fått något svar”, säger Malin Kvernplassen. Foto: Malin Kvernplassen

”Tvätta alla textiler”

– Jag var lite för ivrig att ta på mig plagget och tvättade det inte. Folk har kontaktat mig och berättat att de råkat ut för liknande utslag efter att ha sovit i tvättade nya sängkläder köpta via Wish, säger Malin Kvernplassen.

Mängden kemikalier i kläder kan vara ganska stor då man färgar dem. I detta fall handlade om en tröja i bomullsmaterial och bomullsodlingar har mycket besprutningar.

– Ett råd är att alltid tvätta kläder innan man använder dem, då får man bort en del av kemikalierna, säger Rikard Åsgård  på Astma och Allergiförbundet.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Wish för en kommentar – utan att få något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.