En man åtalas för att regelbundet ha misshandlat sin styvdotter. Foto: TT

Undernärd 9-åring misshandlad – styvpappan åtalas

Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas för grov misshandel av sin styvdotter. Även mamman åtalas då hon inte ska ha försökt stoppa misshandeln.

Brotten ska ha skett under 2017 fram till april 2018 i familjens gemensamma bostad i Norduppland. Flickan ska ha blivit misshandlad av sin styvfar som är i 30-årsåldern.

Hänsynslöst våld mot undernärd flicka

Den fysiska misshandeln ska ha skett regelbundet och varit så pass våldsam att blåmärken och ärrbildning uppstått. Vid varje fall av misshandel ska flickan fått allvarlig kroppskada, skriver åklagaren.

Åklagaren menar att brotten ska bedömas som grova då styvpappan har visat på särskild hänsynslöshet och råhet mot flickan, som även var undernärd.

Mamman åtalas

Flickans mamma, som är i 30-årsåldern, ska inte ha ingripit eller försökt stoppa misshandeln. Därför har hon gjort sig skyldig till gärningsmannaskap, menar åklagaren. Hon ska även ha försökt dölja brotten genom att låta flickan vara hemma från skolan efter att hon blivit misshandlad.

Åklagaren hänvisar till ett stort antal förhör i sin bevisning. Socialsekreterare ska ha haft viss kännedom om familjen. Den biologiska fadern ska i april 2018 ha sett skador på flickan i samband med att hon besökte honom. Även flera personer på flickans skola har hörts och kan bekräfta att flickan har haft synliga skador. Flera journalanteckningar ska också ingå i bevismaterialet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer