Män attackerade romskt läger

Uppdaterad
Publicerad

Två män ska i fredags ha attackerat ett romskt läger i Bålsta, i närheten av Björksäterskyrkan. De ska ha gått in i tälten och tagit en bensindunk och skvätt bensin på flera ställen, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson till SVT Nyheter Uppsala.

Polisen fick in larmet 20.25 på fredagskvällen. En kvinna ringer och berättar att hon tagit hand om några EU-migranter som blivit utsatta för brott.

– Männen ska även ha kastat ägg mot flera tält, en husvagn och krossat en ruta. Man ska också ha bränt hål på en flagga, säger Christer Nordström.

Grov mordbrand

Polisen har just nu ingen misstänkt för händelsen som rubriceras som försök till grov mordbrand och skadegörelse.

De misstänkta männen beskrivs vara i 20-årsåldern.

Hur ser ni på det som har hänt?

– Det är naturligtvis allvarligt, säger Christer Nordström.

Maj Ibbinger, engagerad i det nätverk av kyrkor och andra frivilligorganisationer som har hjälpt människorna i lägret, kontaktades på fredagskvällen efter attacken.

– Det var några ungdomar i vår kyrka (Björksäterkyrkan) som ringde. De boende i lägret rusade ned till kyrkan efter attacken. Jag kontaktade polisen, för jag ville inte gå upp till lägret själv i mörkret. Man visste ju inte om det skulle ske något mer, säger Maj Ibbinger.

Dagen efter var hon på plats med polisen.

– Det hade varit två ungdomar, och en som höll vakt, som bland annat hade kastat sten och hällt ut bensin berättade de i lägret. Som tur var hade de boende lyckats jaga bort ungdomarna, annars vet man inte vad som hade kunnat hända, säger Maj Ibbinger.

Det var i december förra året som de första EU-migranterna dök upp i skogsdungen vid stationen i Bålsta. Hittills har det varit lugnt.

– Det här var den första händelsen sedan dess, och jag hoppas att det inte händer igen. Det har visserligen varit lite oroliga insändare om tältlägret i lokalbladet, men på platsen har allt varit lugnt, säger Maj Ibbinger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer