Foto: TT/Fredrik Sandberg

Man greps på Arlanda – skämtade om bomb

Uppdaterad
Publicerad

En man greps under torsdagen på Arlanda efter att ha skämtat om en bomb. Han är nu misstänkt för grovt olaga hot.

Det hela inträffade i säkerhetskontrollen på Arlanda vid 11-tiden. Enligt polisen ska mannen ha sagt sig ha haft en bomb i sin väska och togs efter det in i ett visitationsbås.

– Det var en man som provade sina humoristiska färdigheter vid absolut fel tillfälle. Det finns ingen möjlighet för personalen att chansa och inte ingripa. Det blir en hiskelig apparat som dras igång i och med det här, säger Albin Näverberg, RLC-befäl vid polisen.

Det ska dock ha gått fort för polisen att avfärda det hela som ett dåligt skämt. Ingen bomb hittades.

– Han kunde snart släppas men med en anmälan om grovt olaga hot mot sig, säger Albin Näverberg.

Skokartong eller bomb?

Polisen menar också på att det ofta uppstår svåra bedömningslägen när liknande saker inträffat förr.

– Är det en skokartong eller en bomb? Det är väldigt svårt att avgöra och då ska man agera utifrån det. Vi kan ju inte ta allt med en klackspark då skulle vi ju själva kunna utlösa bomber när vi går fram, säger Albin Näverberg.

Är det vanligt att sådant här ändå händer på Arlanda?

– Nej, men visst har det hänt. För några år sedan var vi tvungna att stänga av stora delar av Arlanda vid en liknande händelse. Och det kostar ju oerhört stora och onödiga resurser när människor försöker skoja på sådana här sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer