Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bilden syns det misstänkta mordvapnet. Men det var ett helt annat fynd som blev genombrottet i utredningen, hör åklagare Thomas Forsberg berätta om det i klippet. Foto: Brottsplats Sthlm/Polisens förundersökning

Man hittades skjuten på åker utanför Enköping – fyra åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Bråk om ett ”bortslarvat” vapen ska vara upprinnelsen till att en man i 20-årsåldern sköts i huvudet på en åker utanför Enköping. Nu åtalas fyra män.
– Offret ska ha fått skulden och då har man beslutat att detta ska ske, säger åklagaren Thomas Forsberg.

– Man har letat efter det här vapnet både dagen innan och denna dag och inte kunnat hitta det, säger åklagare Thomas Forsberg som väckt åtal vid Uppsala tingsrätt.

Offret, liksom tre av de misstänkta, är hemmahörande i Västerås. Medan en av de åtalade är skriven på en adress i Heby kommun. Enligt utredningen var det en slump att mordet utfördes utanför Enköping.

Åklagaren menar att tre personer hämtat offret i Västerås en kväll i augusti förra året, och sedan kört ut till åkern där han skjutits.

Inte klarlagt vem som skjutit

Detta ska ha skett på order av en man som nu åtalas för anstiftan till mord. Två män åtalas för mord, alternativt medhjälp till mord, det har enligt åklagaren inte klarlagts vilken av dem som avlossat det dödande skottet.

– Jag menar att de båda varit fullt ut delaktiga i allting som sker fram till att han skjuts ihjäl och att de därför båda bör anses ansvariga oavsett vem som höll i vapnet när skottet avlossades.

En fjärde man åtalas för medhjälp.

– Han ska ha skaffat fram bilen och kört den, säger åklagaren.

Fynd på platsen blev genombrott

Åtal efter skjutningar i den kriminella miljön är ovanligt – hur har ni lyckats denna gång?

– Det handlar om ett envist och engagerat polisarbete. Man har verkligen vänt på alla stenar. Sen ska man ha lite tur också och det kanske vi har haft i det här fallet, säger Thomas Forsberg.

Samtliga åtalade har nekat till brott i förhör.

Hör om spåret på platsen som blev genombrottet i polisutredningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer