Det var Migrationsverket i Uppsala som upptäckte att mannen inte fått veta att han skulle utvisats – trots att det gått ett och ett halvt år. Foto: SVT

Man skulle utvisas – delgivning dröjde i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

En man som skulle utvisas fick inte besked om beslutet förrän ett och ett halvt år efter att beslutet tagits. Nu utreder Justitieombudsmannen (JO) om Migrationsverket gjort något fel.

Det hela upptäcktes av en slump av en handläggare på Migrationsverket i Uppsala i vintras. Mannen kallades då direkt till ett samtal om utvisningen, men då hade det redan gått över ett och ett halvt år sedan beslutet fattats.

En kollega till handläggaren slog larm om saken och anmälde händelsen till JO. Den anställde påpekar att det faktum att mannen inte underrättats skapat stora olägenheter för honom då han fått leva i ovisshet helt i onödan.

– Alla skyller på alla i det här, men jag vet att han är kvar i Sverige och att han ska överklaga utvisningbeslutet, säger den anställda, som nu slutat på Migrationsverket, till SVT Uppsala.

Ska beskriva sina rutiner

Ansvaret för misstaget ska delvis ha legat inom en annan del av Migrationsverket, en central förvaltningsavdelning.

JO har nu inlett en utredning och bett Migrationsverket beskriva sina rutiner kring delgivning av utvisningsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.