I Uppsala län är fyra av tio blivande mammor överviktiga eller lider av fetma. Foto: Hasse Holmberg/TT

Många gravida är överviktiga

Uppdaterad
Publicerad

Övervikt är ett ökande problem hos blivande mammor. Fyra av tio gravida som skriver in sig hos mödrahälsovården i Uppsala län är antingen överviktiga eller lider av fetma.

Övervikt ökar riskerna vid graviditet och förlossning.

– Det är lättare att få missfall, man kan få förlossningsskador eftersom barnen blir större, och det är ökad risk för graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. De flesta av dessa saker är fortfarande ovanliga, men ökar i risk i jämförelse med en normalviktig kvinna, säger Olof Stephansson, föredragande läkare vid Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Varierar över landet

Enligt Sirens sammanställning av siffror från Socialstyrelsen varierar BMI hos gravida stort över landet, men i genomsnitt är en av fyra blivande mammor överviktiga.

Storstadsregionen har lägst andel mammor med övervikt. I Dalarnas län var andelen gravida med övervikt eller fetma 47 procent under 2015, medan siffran för Stockholm var 32 procent.

Enligt Olof Stephansson på Socialstyrelsen är övervikt den största utmaningen för förlossningsvården just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.