Vad är det egentligen som är nyttigt och vad ska man undvika att ge sina barn, det är frågor som många känner sig osäkra kring. Det upplever iallafall matexperterna vid Livsmedelsverkets upplysningstjänst.
– Intresset för upplysningarna har ökat sedan starten och sannolikt hänger det ihop med att intresset för mat, hälsa och matlagning ökar. Då ökar naturligtvis frågorna också, säger Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket.
Det är i ett litet rum på Livsmedelsverket som tre toxikologer sitter och svarar på oroliga och nyfikna personers funderingar kring mat. Antalet frågor till dem ökar stadigt varje år med ett par tusen, och nu får de in cirka 14000 frågor om året.
Många gravida som ringer
– Det vanligaste är nog gravida som ringer. Ungefär en tredjedel av alla samtal som vi får till den här telefonen är från gravida som funderar över vad de kan äta. De undrar över listeria, olika fiskar, ostar och skinkor, säger Emma Halldin Ankarberg.
ABC: Är det ett sundhetstecken eller har vi blivit mer nojiga nu?
– Jag tror inte att vi blivit nojigare, men däremot ökar informationsflödet hela tiden så folk kan gå ut på nätet och läsa allt möjligt. Då vill man veta om det man läser stämmer och då ringer man till Livsmedelverket och frågar, säger Emma Halldin Ankarberg.
Frön innehåller många gifter
– Många tror att naturliga växter eller naturliga livsmedel är helt säkra och att de inte innehåller något farligt. Men det är faktiskt så att många av de giftigaste ämnena man känner till finns i växter och linfrön är en sådan växt, säger Emma Halldin Ankarberg.