• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I år är kantarellerna framme ovanligt tidigt. Foto: Privat

Ovanligt mycket kantareller i skogarna

Publicerad

Det ser ut att bli en finfin kantarellsäsong – skogens guld tittade upp redan före midsommar. Och svamparna finns i mängder i skogarna.

Svampplockare i Uppsala med omnejd rapporterar om ovanligt tidiga kantareller – och ovanligt mycket.

– Det är första gången jag plockar så här mycket den här tiden på året, jag brukar hitta de första i mitten av juli. Den här tiden på året brukar de vara små, men nu plockade jag tre kilo på kort tid i början av veckan, säger en svampplockare.

Gynnsamma förhållanden

Svampforskaren Anders Dahlberg på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, såg de första kantarellerna redan i mitten på juni.

Han menar att våren och sommaren bjudit på gynnsamma förhållanden för svamparna.

– Det har varit fuktigt och varmt, och då kommer det många svampar på en gång. Så det har varit fler rapporter om kantareller än det brukar vara den här tiden, säger han.

Svårt att förutspå

Även andra svampar har tittat upp, påpekar han.

– Den tidiga Karl Johan-svampen finns nu, den som heter finluden stensopp. Och även tegelröd björksopp går att plocka, säger Anders Dahlberg.

Och vad kan vi vänta oss av resten av svampsäsongen?

– Det är svårt att säga, det beror helt på hur förhållandena blir. Men kantarellerna kan ju komma fram till så sent som i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.