Foto: SVT

Deklarationstider – då lämnar många Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Den här tiden på året är det många som väljer att lämna Svenska kyrkan. Men det är inte vårens ankomst som får många att lämna, utan deklarationstiderna. Först då märks kyrkoskatten, enligt Svenska kyrkan.

– När vi tittar på tidpunkterna för när människor lämnar kyrkan är det ofta kopplat till ekonomi. Det är i deklarationstider på våren och när slutskattebeskedet kommer på höstkanten som vi har de stora utträdena, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten vid Svenska kyrkan.

Fler avhopp vid kyrkoval 

Det är inte bara tiden på året som spelar in för när medlemmar lämnar kyrkan, utan även vilket år det är. Förra årets uppmärksammade kyrkoval ledde visserligen till att många engagerade sig i kyrkan, men det var också en faktor till att totalt 93 000 av Svenska kyrkans 6 miljoner medlemmar begärde utträde under 2017.

– Antingen blir man mer aktiv eller så blir man mer medveten om sitt medlemskap, säger Pernilla Jonsson.

Prata är lösningen för Svenska kyrkan

En möjlig lösning för att möta utmaningen med tappet, tror man kan vara att försöka fortsätta samtala med dem som tänker lämnar Svenska kyrkan.

– Vi måste fortsätta att prata. Vet de som vill lämna vad de har tillgång till? Har de sett sammanhanget och möjligheterna att vara delaktig? säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.