Var fjärde lantbrukare har själva utsatts för hot, eller känner någon som hotats i jobbet. Foto: TT

Vanligt med hot mot lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Många lantbrukare är oroliga för hot från djurrättsaktivister. Därför kräver Lantbrukarnas riksförbund, LRF, nu skärpt lagstiftning.

Enligt en undersökning som LRF gjort känner var femte lantbrukare sig orolig för att de ska utsättas för hot eller kränkningar på grund av sitt jobb. Var fjärde lantbrukare har själv drabbats, eller känner någon som utsatts.

I många fall framförs hoten på telefon, men en hel del uttalas också på sociala medier.

– Vi ser att de här hoten ökar och efter ett par incidenter mot äggproducenter nu under påsken så kände vi att det var dags att sätta ned foten, säger Ulf Wallin, presschef på LRF.

Vill ha krav på tillstånd

Så nu kräver riksförbundet att det blir enklare att spåra upp och lagföra de aktivister som begår brott. Ett annat problem är att det inte krävs tillstånd för att demonstrera utanför städerna – det betyder att vem som helst kan ta sig in på enskilt område och använda sin demonstrationsrätt.

– Det vill vi ändra på, gårdarna ligger ofta ensligt och lantbrukarna jobbar ofta ensamma så de blir väldigt utsatta om det dyker upp aktivister, säger Ulf Wallin.

Lantbrukarna i Sverige blir allt färre och LRF befarar att oro för hot leder till attytterligare flykt från yrket.

– Därför hoppas vi på konkreta åtgärder som kan minska det här, säger Ulf Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.