Just nu ställs människors festintresse i relation till dödsrisken, säger psykologen Johan Waara Foto: SVT Nyheter/Kyrre Lien/TT

Psykolog: Festande ställs mot dödsrisk i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu befinner vi oss i en situation där människors festsug ställs i relation till andras död. Det menar Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet.

Här ger han sina bästa råd kring hur du kan hantera restriktionerna — och förklarar varför du bör undvika att bli en ”covid-polis”.

De senaste veckorna har flera medier rapporterat om fortsatt festande — något som måste få ett slut för att minska smittspridningen, enligt regeringen.

Johan Waara, psykolog och verksam vid Uppsala universitet, anser att det nu gäller att visa ”medmänsklighet” till varandra.

Coronaviruset i Uppsala

— Det handlar även om att släppa egoismen, säger han.

”Det gör bara människor irriterade”

Men att agera vad Waara kallar för covid-polis som ägnar sig åt att ”läxa upp andra” över deras sätt att hantera restriktionerna är långt ifrån ett vinnande koncept.

— Det gör bara människor irriterade. I stället är det bättre att du ser till att ta ditt ansvar i din sociala kontext. Visa en god modell för hur det här ska det gå till, så kommer ringarna på vattnet att överlappa varandra, säger Johan Waara.

Han poängterar att om någon innan pandemin hade frågat om man skulle prioritera att gå på fest trots att det kan orsaka någon annans död hade man tyckt att det var en löjlig fråga.

— Men nu är det exakt de frågorna vi ställer oss: vi befinner oss i en situation där människors festintresse ställs i relation till andras död, säger Johan Waara.

Fokusera på det positiva

Att få människor i sin närhet att följa restriktionerna mer noggrant är dock lättare sagt än gjort. Det menar Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi på Uppsala universitet. Han liknar dagsläget vid ett maratonlopp i uppförsbacke — allt gör ont.

— För att mäkta med är det viktigt att inte bara fokusera på det negativa, som deppiga coronaråd från regeringen. Det är mer motiverande om vi kan peka på positiva aspekter, som framstegen med vaccinutvecklingen. Har vi hopp och ser ljuset i tunneln orkar vi mer, säger Filip Arnberg.

Titta på inslaget för att höra pyskologiexperten Filip Arnbergs tips på hur du tar dig igenom pandemin.

Psykologen: Så pratar du om restriktionerna med nära och kära

• Se till att verkligen förklara allvaret med smittspridningen. Ungdomar som smittas kanske inte blir särskilt sjuka, men de kan smitta andra, exempelvis sina föräldrar, vilket kan få förödande konsekvenser.

• Det krävs en större insats än att nämna det i förbifarten. Ta dina ungdomar, föräldrar eller vänner åt sidan och sitt ned tillsammans. Prata om det ordentligt, inte bara som en snabb, slarvig fråga. Prata om världsläget, inte bara om att resan till Sälen ställs in.

• Kommunicera tydligt med öppenhet och transparens.

• Lyssna på personen i fråga som tycker att det är jobbigt, om det exempelvis är en ungdom som vill festa. Visa empati och förstå personens frustration. Vad som försiggår i en 15-årings värld och vad den vill göra skiljer sig mycket från exempelvis någon som är äldre.

• Prata om lösningar, konkretisera vad man kan göra eller hur man kan ändra sitt tankesätt. Nej, fester är inte okej, men att ett par eller tre ungdomar träffas är inte förbjudet, om man väljer ut en liten “coronakrets”.

Källa: Johan Waara, legitimerad psykolog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet