Bilden är från den första vaccinationen mot covid-19 i länet. Foto: TT

Många vill vaccinera mot covid-19: Över 1 200 ansökningar

Publicerad

Flera lokaler är redan klara och Region Uppsala håller nu på att bemanna upp. Över 1 200 ansökningar har kommit in från personer som vill jobba med att vaccinera mot covid-19.

– Det är väldigt positivt att vi fått in så många ansökningar, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.

Trots att det är oklart hur vaccintillgången kommer att se ut framöver så är Region Uppsala i full gång med att skapa en organisation som kan möta det ökade vaccinbehovet. I den första fasen, som man nu befinner sig i, återfinns runt 30 000 personer. Men det kommer att öka. I den slutliga fasen kommer upp till 182 000 länsbor att erbjudas vaccin.

– Vi skapar en stor organisation för det här. Den organisationen bygger vi upp för att den ska fungera i några månader och sedan när vaccinationerna är över monteras den ner, säger Margareta Öhrvall.

Coronaviruset i Uppsala

”Många vill hjälpa till”

I en jobbannons har man gått ut och sökt efter personal. Det man efterfrågar är sjuksköterskor, undersköterskor, farmaceuter, läkare och administrativ personal. Gensvaret har varit stort, vilket Regionen ser positivt på. 1 200 ansökningar har kommit in. Exakt hur många av dem som kommer att behövas går inte att svara på ännu.

– Det visar att många vill hjälpa till. För allt utom den administrativa personalen krävs erfarenhet från vården. Vi har exempelvis fått in många ansökningar från pensionärer, säger Margareta Öhrvall.

Kommer de att vara tillräckligt uppdaterade med tanke på att de kanske inte jobbat på länge?

– De kommer att få en utbildning, säger Öhrvall.

Hör mer i klippet.

Antal länsbor i vaccinationsfaserna

Fas 1: 30 000

Fas 2: 65 000

Fas 3: 25 000 – 45 000 beroende på anvisningar från Folkhälsomyndigheten

Fas 4: 162 000-182 000

Observera att detta är en ungefärlig uppskattning.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet