Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens utredning och hör hur bedrägeriet gick till. Foto: Polisen

Mannen lurade till sig bilar för miljoner: Så gick bedrägeriet till

Publicerad

En man i Heby kommun har på ett systematiskt sätt lurat flera privatpersoner runtom i landet på fordon värda hundratusentals kronor. Nyligen dömdes han till fängelse i ett år och nio månader för bland annat grovt bedrägeri.

– Det som sticker ut är att det var ganska välplanerat, säger åklagaren Johan Strömbäck.

”Under en månads tid har åtminstone åtta personer blivit bedragna och orsakats ekonomiska skador för förhållandevis stora belopp”.

Så skriver Uppsala tingsrätt i sin dom, där man konstaterar att bedrägeriet varit systematiskt och planerat.

I utredningen berättar ett av offren hur han blev ”väldigt panikslagen” när han började inse att han inte skulle få pengarna för sin bil. En annan person, som blivit lurad på sin bil säger i förhör att hon ”sitter med en halv miljon i skulder. Man har dragit undan mattan under mina fötter”.

”Finns andra personer”

Mannen, som är i 30-årsåldern, döms även till att betala skadestånd på över två miljoner kronor till personerna som blivit lurade. Det rör sig om ersättning för både bilar och husbilar. Han har själv uppgett att han gått med på att, mot ersättning, vara ”frontman” för bolaget. Mannen har dock inte velat namnge vilka andra personer som varit involverade.

Även tingsrätten konstaterar att mycket tyder på att det är någon annan person som ligger bakom den huvudsakliga planeringen av brottsligheten.

– Det finns säkerligen andra personer som vi inte vet vilka det är. Men så är det ibland, man kommer inte hela vägen alla gånger, säger Johan Strömbäck.

Hur lyckades mannen lura så många? I klippet ser du bilder från utredningen och hör mer om hur bedrägeriet gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.