Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Maria Strømme 2016 års hedersupplänning

Uppdaterad
Publicerad

”En folkbildare och marknadsförare av rang” – så skriver länsstyrelsen om årets hedersupplänning

Varje år sedan 1991 har länsstyrelsen utsett årets hedersupplänning. I år går alltså utmärkelsen till Maria Strømme. Så här lyder länsstyrelsens motivering:

”Maria Strømme är forskare, lärare, uppfinnare, entreprenör och marknadsförare i en och samma person. Med nanoteknologin som verktyg bidrar hon till en bättre vardag för många, oavsett om det handlar om algbatterier, farmaci eller medicin. Med företaget Disruptive Materials, som utnyttjar ett nytt material med stor fuktuppsugande förmåga, sätter hon Uppsala i fokus genom dess namn Uppsalite. Maria Strømme är en folkbildare och marknadsförare av rang och har blivit ett av Uppsalas största varumärken.”

Professor och guldmedaljör

Maria Strømme är professor i nanoteknik vid Uppsala universitet. Hon är bland annat ledamot av Kungliga vetenskapsakademien och har mottagit guldmedalj från Ingenjörsvetenskapsakademien. I fjol var hon sommarpratare i P1 och hon har även varit gäst i programmet Skavlan. Hon kommer ursprungligen från Lofoten i Norge.

Maria Strømme kommer att tilldelas diplom och en hedersnål vid en ceremoni på Uppsala slott under måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.