Marika klipper om klassikern Ivanhoe. Foto: Privat/Columbia TV/Kobal/REX

Marika fick nog – klipper om Ivanhoe: ”Han väljer fel kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Förra nyårsdagen fick Marika nog. Än en gång valde Ivanhoe ”fel” kärlek i slutet av den klassiska filmatiseringen med samma namn. Då gav hon ett nyårslöfte. Hon skulle rätta till fadäsen till nästa år.

Marika från Uppsala har ägnat de senaste dagarna under sin julledighet åt att klippa om filmen Ivanhoe – en klassiker som traditionsenligt visas på nyårsdagen.

– Han väljer ju fel kärlek i slutet! Jag har alltid tyckt det var fel, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Marika syftar på den konflikt som en av karaktärerna i filmen genomlider och tampas med under filmens gång. Kärlekskvalet som står mellan den egentligen mer ”passande” Lady Rowena och goda Rebecca.

– Han väljer Rowena i slutet – hon är urtråkig! Rebecca däremot är färgstark och handlingskraftig.

Filmen, som regisserats av Douglas Camfield, handlar i korthet om den ädle riddaren Ivanhoe som återvänder till England, från en långvarig bortavistelse i ”det heliga krigets namn” – där Ivanhoe hamnar i centrum i en pågående maktstrid om landets tron.

Tog beslutet i vredesmod

Idén om att klippa om klassikern fick Marika förra nyårsdagen – i vredesmod.

– Jag fick helt enkelt nog. Igen valde han fel. Då gav jag mig själv som ett nyårslöfte att jag till nästa nyår skulle klippa om slutet så att det äntligen skulle bli rätt, säger Marika.

Hur har ditt projekt tagits emot?

– Många av mina vänner håller med mig, säger Marika och skrattar.

Många filmatiseringar har gjorts av den flera hundra år gamla historien, men den aktuella filmen spelades in 1982 och här är det Sam Neill som gör rollen som tempelherren Brian de Bois-Guilbert och Anthony Andrews som spelar Ivanhoe.

Visas som tradition

Sedan slutet av 80-talet har filmen visats på svensk television som ett stående inslag på nyårsdagens eftermiddag. Från början på SVT men numera på TV3 – en kanal som övertog rättigheterna i början av 2000-talet.

Marika använder ett filmredigeringsprogram när hon sitter och klipper i den gamla klassikern. Själva filmen fick hon av en vän.

– Jag har tänkt på det till och från under året men inte jättemycket. Nu när det närmade sig satte jag igång och jag fick ganska snabbt tag på ett digitalt ex av en kompis.

Hur blir det då?

– Jag använder något gratisprogram på en gammal dator så det är ju inte superavancerat, men jag tycker det blir bra! Poängen kommer komma fram. Det är mest slutet som måste klippas om. Hela första halvan går att lämna som den är, säger hon.

”Upplagt för Rebecca”

Blir det bra?

– Det är egentligen inte så svårt att få ihop historien och det dramaturgiska, för filmen är mestadels upplagd för att han ska välja Rebecca i slutet.

Vad är utmaningarna?

– Just slutspeaken har varit svårt. När berättaren säger att Ivanhoe valde Lady Rowena, och de levde lyckliga i alla sina dagar. Att byta ut Lady Rowena till Rebecca där. Att få det helt rätt, säger Marika och skrattar.

Ska visa den på nyårsdagen

Planen är att Ivanhoe 2.0 – som hon kallar skapelsen – ska visas för nära och kära hemma hos Marika på just nyårsdagen.

Förutsatt att du hinner infria nyårslöftet – vad blir nästa års projekt?

– Ja, bra fråga. Jag skulle kanske vilja klippa ner alla Matrix-filmerna till en film i stället. De är ju så många, säger Marika avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyår 2018

Mer i ämnet