Foto: Håbo Kommun/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Markförorening i Bålsta – oklar omfattning

Uppdaterad
Publicerad

Markföroreningar har upptäckts vid Bålsta centrum. 60 pendlarparkeringar kommer att stängas av under den 15 och 16 januari för att ytterligare undersöka området.

I samband med att man inleder första etappen av utvecklingen av Bålsta centrum så har man nu upptäckt föroreningar i marken vid pendlarparkeringen.

– Man har gjort en kontroll och upptäckt att vid en punkt fanns det pAH, polycykliska aromatiska kolväten. Det är ett ganska vanligt förekommande föroreningar vid vägar som kommer från gummidäcken och gammal asfalt, säger Ida Wallström, miljöchef Håbo kommun.

Höga mängder av pAH kan skada kromosomer och framkalla cancer, enligt Livsmedelsverket.

”En indikation”

Testet visar dock inte hur omfattande den eventuella föroreningen kan vara, man vet inte heller om det finns mer föroreningar än den som fanns på platsen där provet är taget.

– Att vi hittar det i ett prov säger egentligen inte allting. Det är mer av en indikation, vi vet inte om det finns mer och därför ska vi göra mer tester, säger Ida Wallström.

I och med upptäckten så kommer man stänga av delar av pendlarparkeringen den 15 och 16 januari för att kontrollera marken ytterligare, runt 60 pendlarparkeringar kommer därmed stängas av under perioden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer