Foto: SVT

Massiv polisprotest fram till måndag

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället pågår en massiv polisprotest runt om i hela landet. På Stora torget i Uppsala protesterar under dagen Uppsalapolisen öppet mot ledningen.

Flera polisbilar har under onsdagen stått uppställda på Stora torget i centrala Uppsala. Och det kommer de fortsätta att göra varje dag fram till på måndag.

– Det här är en missnöjesyttring mot de låga lönerna och arbetsförhållandena inom polisen, säger polisen Mark Angeria Machado.

Krisen inom polisen

Dålig löneutveckling

Polisförbundet har krävt en ingångslön på 25 000 kronor, och att man efter fem år i yrket ska ha en medellön på 28 000 kronor.

– Efter sex år i tjänst ligger jag fortfarande på en ingångslön. Jag har 24 500 kronor i månadslön, säger Mark Angeria Machado.

Han är en av de tiotusentals som deltagit i en brevprotest mot landets makthavare och rikspolischefen.

– Jag fokuserade på de låga lönerna i brevet och skrev tre sidor. Jag hade mycket mer att säga men fick hålla mig till en aspekt för att brevet inte skulle bli för långt.

Kräver bättre OB

Förhandlingarna mellan polisförbundet och polismyndigheten har strandat. Förbundet kräver högre ingångslöner och bättre arbetsvillkor. Bland annat vill förbundet ha bättre OB-villkor.

– Vi jobbar skift och obekväma tider men får inte den ersättning vi borde få. Under jul har vi till exempel en väldigt låg OB – 60 kronor i timmen, säger hundföraren Sandra Axebäck.

En vanlig missuppfattning menar hon är att poliser får risktillägg och OB-tillägg som kompensation för kvälls- och helgarbete. Men det är först efter klockan 22 som de extra pengarna kommer, och då ligger ersättningen på mellan 30 och 50 kronor i timmen.

Protesten påverkar inte arbetet

Polisbilarna kommer att stå placerade på Stora torget mellan utryckningar. Protesten kommer med andra ord inte inverka på den dagliga verksamheten. Poliserna Sandra Axebäck och Mark Angeria Machado hälsar allmänheten att alla som har funderingar är välkomna att möta upp dem på torget.

Polisledningen har tidigare svarar på kritiken via Polismyndighetens personaltidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet