Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hur skyddar man sig bäst mot mässlingen, och vad ska man tänka på om man blir smittad? Foto: Privat/SVT

Mässlingsfallet i Uppsala – oklart hur bebisen smittats

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade Region Uppsala att ett fall av mässling har bekräftats i länet. Det är ett litet barn som har smittats, oklart hur. Anna-Karin Lidström är biträdande smittskyddsläkare, och berättar i klippet om hur man kan minimera smittan.

– Det är inte en ofarlig sjukdom. Den är luftburen och väldigt smittsam, säger Anna-Karin Lidström, biträdande smittskyddsläkare på Region Uppsala.

Det bekräftade fallet av mässling i länet är ett barn under ett år – ett barn som ännu inte fått sin första vaccindos och därmed är extra känslig för smitta. Hur barnet har blivit smittat vet regionen inte ännu, men man arbetar med att hitta källan.

Så skyddar du dig

– Det bästa sättet att skydda sig på är genom barnvaccinationsprogrammet, som man kan få först vid 18 månader, säger Anna-Karin Lidström.

Är man äldre och inte ingick i barnvaccinationsprogrammet när mässlingvaccinet började rekommenderas 1971, så kan man behöva ta en eller flera sprutor till, enligt Anna-Karin Lindström.

I klippet: Hur skyddar man sig bäst mot mässlingen, och vad ska man tänka på om man blir smittad?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.