Under 2019 donerade ICA Maxi i Stenhagen närmare 22 ton varor till Stadsmissionen. Det var kläder, blöjor, frukt och grönt och dagligvaror med kort utgångsdatum eller bara med en trasig förpackning. Det var varor som hade ratats av kunderna och därför donerades bort. Nu skall forskare undersöka effekterna av matdonationer.
– Det finns ett stort behov av hållbara lösningar och matproduktion har stor miljöpåverkan. Vi vill ta reda på hur effektivt matdonationer är och vilken nytta som kan skapas, säger Niina Sundin, doktorand i matavfall vid SLU.
Ska öka intresset
På Stadsmissionen hoppas man att forskningen ska öka intresset för att donera mat.
– Vi vill kunna mäta effekterna av det vi gör för att sedan informera samhället och politiker om vad vi gör för skillnad för både människor och miljö, säger Johanna Wahlby, föreståndare för Stadsmissonens matcentral i Uppsala.
Hör mer i klippet om maten som ratas av kunderna och om den nya forskningen.