En av fem niondeklassare i studien visste inte att kyckling alltid måste vara genomstekt. Foto: Marcus Ericsson TT

Unga har dålig koll på mathygien

Uppdaterad
Publicerad

Måste kyckling alltid vara genomstekt? Är det okej att smaka på rå köttfärs? De rätta svaren på de frågorna har många ungdomar svårt med, visar en avhandling från Uppsala universitet.

Nära 530 niondeklassare på 18 skolor fick svara på olika frågor om livsmedelshygien, och där framgick att nästan hälften tyckte att det kan vara okej att smaka på rå köttfärs – något som Livsmedelsverket avråder från.

Lika många trodde att åtta plusgrader är en bra temperatur i kylskåpet, dubbelt så mycket som rekommendationen. En av fem visste inte att kyckling alltid måste vara genomstekt.

LÄS MER: Krafttag mot bakterier i kyckling

Bättre hygienutbildning

– Resultatet i avhandlingen visar att unga konsumenter behöver bättre hygienutbildning och att grundskolans ämne hem- och konsumentkunskap behöver lyfta fram livsmedelshygien på ett tydligare sätt i undervisningen och då bli mer kopplat till elevernas vardag, säger Marie Lange, doktorand vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.