Mats separerade och blev hemlös – sover i bilen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan levde Mats ett vanligt liv. Han hade eget företag och bodde ihop med en kvinna och deras gemensamma barn. Sedan började resan nedåt.

Mats separerade och hans firma började gå dåligt. En skatteskuld tog det sista av hans ekonomiska buffert och han hade inte pengar till någon ny bostad. Bilen blev hans räddning.

– Det är ju värst nu på vintern, det är kallt att sova i den, säger Mats, som egentligen heter något annat och med hänsyn till barnen inte vill visa sitt ansikte på bild.

Mats hankar sig fram och har hittat rutiner som gör att dagarna går.

Hur har det varit rent psykiskt att ha det så här i ett år?

– Det är klart det är tufft – och lite skämmigt. Det är inget man pratar om. Men jag försöker hålla modet uppe och hoppas att det ska lösa sig snart.

Det finns en ljusning

Den senaste tiden har Mats fått lite ströjobb och ibland fått sova hemma hos en kompis.

– Så det finns ju en ljusning, det tror jag.

Han vill på sikt försöka få en lägenhet så att han kan få besök av sina barn.

Vad tänker du om att du som drogfri och med egen firma tvingas sova i din egen bil?

– Det är lite surt, jag har frågat efter hjälp någon gång – till exempel har jag tandproblem som jag inte har råd att fixa. Men då måste jag lägga ned firman eller bli missbrukare, för annars är det kört.

(Hör Mats berätta om hur hans dagarna ser ut i klippet ovan.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.