Nej till miljardbudet – kontrollen över elbolaget kvar i Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen röstade medlemmarna i lokala elbolaget Upplands energi om styrelsen skulle gå vidare med det internationella bolaget Ellevios bud på 1,3 miljarder kronor. Svaret blev nej med stor marginal och nu läggs försäljningen på is.

Björklingebaserade Upplands energi grundades 1918 och ägs av medlemmarna. Anledningen till att styrelsen ville undersöka möjligheterna för en försäljning var ekonomisk.

– Självklart handlar det om pengar, men nu har medlemmarna sagt sitt och vi kommer att tacka nej till Ellevio, säger Ola Nordström, styrelseordförande i Upplands energi.

”Ett föredöme för Sverige”

En av de drygt 700 medlemmarna som var på plats på Uppsala konsert och kongress för att rösta i frågan på tisdagskvällen var Lars Taxén. Han har engagerat sig i frågan och anser att en försäljning skulle skada den lokala elförsäljningen.

– För mig är det en principsak att vi gemensamt ska äga kontrollen över elen, säger han.

I klippet hör du hur mer om varför medlemmarna satte ner foten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.