Det råder inte längre tolkbrist innom vården.

Mer betalt lockar fler tolkar till vården

Uppdaterad
Publicerad

För att råda bot på tolkbristen inom hälso- och sjukvården har landstinget i Uppsala län höjt tolkarnas arvoden, och enligt landstinget har det gett stor effekt. Men det saknas fortfarande auktoriserade tolkar.

Socialtjänsten slår i fast en rapport som kommit ut under våren att det råder fortsatt brist på tolkar i landet i stort inom hälso-, tand- och sjukvården, och det gäller även i Uppsala län. Myndigheten varnar också för att patientsäkerheten hotas.

Landstinget i Uppsala län har under en längre tid haft svårt att få tillgång till tolkar när de behövt, skriver Socialstyrelsen. Men sedan i januari i år har landstinget upphandlat en ny leverantör, Tolkresurs, som sköter tolktjänsterna i länet.

– De har gjort en massrekrytering i år och anställt några hundra nya tolkar och de har tillsatt så att de fyller 97 procent av beställda uppdrag, säger Ida Fagrell, upphandlare på landstinget i Uppsala län.

Höjda arvoden

För att locka fler tolkar till hälso- och sjukvården har landstinget höjt tolkarnas arvoden så att de är på samma nivå som Domstolsverkets taxa.

– Vi har blivit mer attraktiva som uppdragsgivare. Vi märkte förut att många tackade nej för att de hade fått andra uppdrag där de fick mer betalt, säger Ida Fagrell.

Hälso- och sjukvårdstolkar saknas

Men fortfarande fattas det auktoriserade hälso- och sjukvårdstolkar och ingen av de 126 nya tolkarna som anställds hos Tolkresurs i år är auktoriserad.

– Det är inte optimalt men det är bättre än ingenting. Det är en lång process att få fler auktoriserade hälso- och sjukvårdstolkar. Det saknas fortfarande tolkar i länet, säger Mohammad Khanahmadi, operativ chef på Tolkresurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.