Sabah Sultan är en av dem som lärt sig cykla för första gången. Foto: SVT

Cykelskola i Uppsala ger kvinnor frihet

Publicerad

Två föreningar i Uppsala håller just nu en kurs i att lära vuxna kvinnor att cykla. Detta för att de lättare ska kunna ta sig runt i stan. Framförallt är det kvinnor med invandrarbakgrund som deltar i kursen.

Kursen är ett samarbete mellan Uppsala cykelförening och Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala (SIU). Gimena Gonzalez från Uppsala cykelförening tycker framförallt att det är viktigt att kunna cykla i en mindre stad som Uppsala.

– Vi tycker att det är superviktigt eftersom det ger frihet till en människa att kunna ta sig vart hon vill genom att trampa sig dit. Det är viktigt i Uppsala där man kan komma fram med cykel överallt, säger hon.

Gimena Gonzalez från Uppsala cykelförening hade med barnen som hjälp under cykelskolan. Foto: SVT

Mål att kunna navigera i Uppsalatrafiken

SIU Kvinnokafé ligger bakom cykelskolan som hålls för andra året och förhoppningen är att deltagarna ska gå från att aldrig ha suttit på en sadel, till att själva klara av att navigera i Uppsalatrafiken.

– Det är målet. Men kanske kommer inte alla kunna cykla i slutet av kursen, men då är det bara att fortsätta nästa gång. Men 90% av deltagarna lär sig att cykla, säger Gimena Gonzalez.

Större rörelsefrihet

En av dem som inte fick lära sig cykla som barn är Sabah Sultan. Hon ser framemot friheten i att lättare kunna komma ut på stan.

– Det är första gången jag tränar på att cykla, säger hon och skrattar.

Varför är det viktigt för dig att lära sig cykla?

– Det är bra att kunna cykla. För att träna, åka till affären, shoppa. Det är bra, säger Sabah Sultan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer