Foto: Henrik Montgomery (TT)/ Fredrik Sandberg (TT)

Mer livsmedel ska produceras i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av livsmedel ska öka i Uppsala län. Planen är klara både kriser och skapa fler jobb.

Fram till år 2030 ska värdet av det som produceras inom jordbruks- och trädgårdssektorn i Uppsala län öka med 20 procent. Det är målet som en rad olika stora aktörer har satt upp. För att klara av det så ska en styrgrupp göra en handlingsplan där de pratar med livsmedelsproducenter, handeln och den offentlig sektorn.

– Vi måste titta på det från olika håll. Bland annat har vi sett en nedgång för råvaruproducenter, säger Toni Jonsson vid Region Uppsala.

Klara av kriser

Målet är att länet ska få en mer hållbar livsmedelsproduktion och skapa fler jobb i länet, men också att klara av kriser bättre.

– Det är ingen överhängande risk för kris nu men vi måste titta på hur länge vi kan försörja oss om det blir kris, säger Toni Jonsson.

Tar fram ny plan

Arbetet med handlingsplanen leds av en styrgrupp som består av Länsstyrelsen Uppsala län, LRF Mälardalen, Region Uppsala och Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.