Den mycket ovanliga Bombmurklan. Foto: SVT

Mer om Bombmurkla och Upplands landskapsmossa

Publicerad

I området kring Lindsjön, söder om Järlåsa återfinns bland annat den mycket ovanliga Bombmurklan.

Aspfjädermossa

Aspfjädermossa, Neckera pennata, är Upplands landskapsmossa. Arten hittas vanligtvis ett par meter upp på stammar, främst på asp, lönn och lind i gammal skog.

Naturreservat i Uppland

Aspfjädermossan är storvuxen, fjädergrenad bladmossa, med upp till cirka 10 cm långa skott. Stammar och grenar med blad är platta. Bladen är omkring 2-3 mm långa, tvärvågiga och ganska kort tillspetsade. Arten är samkönad och har därför vanligen kortskaftade sporkapslar på skottens undersida.

Aspfjädermossa är sällsynt i Sverige. Den är känd från ca 100 lokaler och vanligast i östra Svealand.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Bombmurkla

Bombmurklan, Sarcosoma globosum,  är en av få fridlysta svampar i landet. De flesta fynden finns i Mälarlandskapen och Uppsala län har ett stort ansvar för artens bevarande.

Vill man hitta den bör man leta i mars-april. Arten är lätt att känna igen med sin chokladbruna färg och ca 3-9 cm breda, geléaktiga fruktkroppar.

Bombmurklan behöver grandominerade barrskogar på väldränerad mark, t.ex. på rullstensåsar och moränryggar.

Källa: Upplandsstiftelsen

Stor Aspticka

Stor aspticka, Phellinus populicola, är en ticka med fleråriga, stora, hovlika, upp till 15 cm breda och lika tjocka fruktkroppar som skjuter ut 5–12 cm. Ovansidan är svart, mot kanten gråare eller brunaktig och har breda tillväxtzoner. Kanten är rundad. Porerna är runda, kanelbruna till mörkbruna.

Svampen växer på levande träd vanligtvis på asp, men även fynd på poppel förekommer. Fruktkroppar påträffas vanligen på grova träd, ofta högt upp på stammen eller ända uppe i kronan.

Arten har en vid utbredning i större delen av Sverige från Skåne till Norrbotten.

Källa: Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Uppland

Mer i ämnet