Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pärlemormoln som bildas i polartrakterna var synliga på lördagen över Uppsala län och Stockholmsområdet. Foto: Eva Möller/läsarbild/SVT

Meteorolog om skimrande molnen: ”Mycket ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Vackra och färgskimrande moln svävade över Uppsala län på lördagen. Det rör sig om en molntyp som bildas vid speciella väderförhållanden i polartrakterna – och är ovanlig i vår del av landet.

– Detta är pärlemormoln och det är ganska ovanligt att de syns såhär långt söderut i landet. Mer vanligt i norr, berättar Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

Pärlemormoln syns vanligen i samband med gryning eller skymning och oftast långt norrut samt under vintern.

– De bildas på 20-30 km höjd i atmosfären och det behöver vare under minus 75 grader. Sedan måste även luften på lägre höjd vara klar och ren för att molnen ska synas med sina vackra färger.

Många uppmärksammade de vackra molnen, däribland Eva Möller som fiskade fram kameran vid väg 288 på lördagseftermiddagen och skickade dessa bilder:

Pärlemormoln över Hallstaviksvägen, väg 288. Foto: Eva Möller/läsarbild
Pärlemormoln som bildas i polartrakterna var synliga på lördagen över Uppsala län och Stockholmsområdet. Foto: Eva Möller/läsarbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.