• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Marianne Westin och barnbarnet Hanne mötte våren i Uppsala. Foto: SVT

Meteorologisk vår väntas komma till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det av allt att döma gått sju dagar med temperatur över nollan – vilket betyder att våren kommer till Uppsala.

Tidigare än så mäts inte den meteorologiska våren.

Det är först under sena fredagskvällen man kan fastställa att den meteorologiska våren har kommit till Uppsala. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader i en vecka.

– Halva Uppland får vår, det förväntas vi oss. Egentligen kan vi spika det först ikväll, då har det gått sju dygn med vårtemperatur, men i dag är det så pass varmt att vi inte kan tro annat än att det blir så, säger Åsa Rasmussen, meteorolog vid Sveriges Television.

Sedan 2001, då nya beräkningsregler antogs, kan den meteorologiska våren inte komma före 15 februari.

– Det är för att våren inte ska kunna komma i november, det skulle vara jättekonstigt, säger Åsa Rasmussen.

När kommer våren?

Våren brukar normalt anlända:

• Kiruna 1 maj

• Östersund 11 april

• Stockholm 16 mars

• Malmö 22 februari

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.