Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Micha Weber berätta hur han kunde följa tjuven som tog hans elsparkcykel på 15 minuter, när han var och handlade i Gränby centrum. Foto: Micha Weber

Michas elsparkcykel blev stulen i Gränby centrum – polisen hade inte tid att hjälpa

Publicerad

I tre veckor fick Micha Weber i Uppsala ha sin elsparkcykel innan den blev stulen i Gränby. På elsparkcykeln hade Micha gömt en gps-puck som gjorde att han kunde följa cykelns position – men polisen tackade nej till informationen.

– Jag ringde polisen och sa att jag kunde dela min gps men svaret jag fick var att de inte jobbade så, säger Micha Weber.

En lördag i maj skulle Micha Weber köpa ett par shorts i Gränby centrum och ställde sin elsparkcykel utanför. Han kedjade fast den ordentligt och var bara inne i 15 minuter. När han kom ut från centrumet var cykeln borta.

Följde cykeltjuven med gps

Via en app kunde han följa sin elsparkcykel som tillslut stannade vid en adress i Gränby. När polisen kontaktades fick han svaret att polisen inte hade resurser att hjälpa honom trots att han visste cykelns position.

cykelstöld

– Jag frågade vad jag skulle göra och fick svaret att jag skulle göra en anmälan, säger Micha Weber.

– Ibland har vi tyvärr inte tillräckligt med resurser för att kunna prioritera den typen av ärenden, säger Roland Komaromi, presstalesperson på polisen och tillägger att man när det finns resurser gärna tar hjälp av gps-puckar och spårningsteknik.

I videon: Hör om hur Micha spårade sin elsparkcykel och polisen svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

cykelstöld

Mer i ämnet