Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: RFSL:s hårda kritik mot Migrationsverket Foto: TT

Migrationsverket kritiseras för utvisningar av hbtqi-personer

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningar av asylsökande hbtqi-personer – likt homosexuelle Richard som flytt Uganda – bryter mot internationell och svensk rätt, menar RFSL.

Migrationsverket delar inte bilden.

– Vi har inte stereotypa föreställningar om hbtqi-personer, säger rättschefen Carl Bexelius.

Aino Gröndahl är asylrättsjurist på organisationen RFSL och har gjort flera rättsutredningar om Migrationsverkets utredningar av hbtqi-personer.

Hon känner väl till Richards fall och menar att det är ett typexempel på hur Migrationsverket, i hennes mening, utreder hbtqi-personer utifrån en mall om hur de ”bör vara”.

– Man utgår från att alla har universellt gemensamma erfarenheter och egenskaper som går att objektivt utreda för att bedöma vem som är ”genuin hbtqi-person”, säger hon.

Prövas som alla andra

Migrationsverket menar att man inte har några stereotypa föreställningar om hbtqi-personer.

– Det här är våra svåraste ärendetyper, men vi har en skyldighet att pröva de här ärendena som alla andra. Det är den enskilde som behöver visa att denne tillhör en grupp som är utsatt för förföljelse, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.

I klippet ovan: RFSL:s hårda kritik mot Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.