Migrationsverkets flopp – få söker pengar för återvandring

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Migrationsverkets uppdrag är att underlätta för den som vill återvandra till sitt hemland – men det är något som inte fungerar i praktiken. De senaste fyra åren har bara fem beslut beviljats – i hela landet.

Den som har fått ett uppehållstillstånd men sedan vill återvandra till sitt hemland kan få bidrag för detta från Migrationsverket. Det är ett av Migrationsverkets uppdrag från regeringen.

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av samtliga beslut på hur många som fått bidrag de senaste fyra åren.

Det visar sig att det rör sig om få beslut:

Fem beslut under fyra år

 • 2018 – ett beslut har hittills beviljats i år. Det är en man och hans två barn från Syrien som beviljats pengar för flygresa till Beirut samt ett kontakt bidrag på totalt 6 000 kronor för flygbiljetten från Beirut till Syrien.
 • 2017 – även förra året var det endast ett beslut som godkändes. I det fallet var det en man som sökte bidrag för sig och sin fru för att återvandra till Rangoon i Myanmar. Familjen beviljades stöd för flygresa hem samt ett kontant bidrag på 20 000 kronor.
 • 2016 – två beslut beviljades under det här året. En man sökte bidrag för att återvandra till Cali i Colombia. han fick även ett kontant bidrag på 35 000 kronor. Det andra beslutet gällde också en ensam man. Han sökte bidrag för att återvända till Hargeisa. Även han fick ett kontant bidrag, betydligt lägre dock, 2 899 kronor.
 • 2015 – ett beslut beviljades. En familj med sex barn fick flygresan betald till Misratah i Libyen. Inget kontantbidrag betalades ut.

”Få personer känner till att stödet finns”

Migrationsverket menar att de låga siffrorna till stor del handlar om att det är få som söker bidraget.

– Det är svårt att veta varför så få personer ansöker om resebidrag när man vill återvandra, men det kan bland annat ha att göra med att få personer känner till att stödet finns. Sedan behöver ju också ett antal kriterier vara uppfyllda för att ansökan ska beviljas, exempelvis ett giltigt hemlandspass och en adress i det land som personen ska flytta till, säger Linn Nilsson, presskommunikatör vid Migrationsverkets presstjänst.

Frivillig återvandring

Migrationsverkets arbete regleras genom lagar och förordningar som regeringen bestämmer varje år. Uppdraget att underlätta för den som vill återvandra är ett av de uppdrag som Migrationsverket har. Det står även inskrivet i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Men det handlar inte enbart om att ge pengar till privatpersoner. Även olika projekt kan söka pengar för att hjälpa dem som vill återvandra frivilligt.

– I slutändan handlar det inte om så jättemycket pengar som man kan få. Och om stödet beviljas så återkallas också personens uppehållstillstånd i Sverige, så det kan såklart också hänga ihop med att få personer ansöker, säger Linn Nilsson, presskommunikatör vid Migrationsverkets presstjänst.

För att få resebidrag från Migrationsverket krävs att man uppfyller vissa kriterier:

 • Ett giltigt hemlandspass
 • En adress i det land du ska flytta till
 • Tillstånd för att bo i annat land än hemlandet, om du planerar att flytta till något annat land än ditt hemland
 • Visum till de länder du passerar på hemresan om det behövs.
 • Dessutom krävs att man visar vilka skulder och tillgångar man har i Sverige eller landet man ska flytta till
 • Om du har skulder i Sverige ska du betala eller göra en särskild överenskommelse eller avbetalningsplan för dessa med den som du har lånat pengar av.
 • Om du får resebidrag för att flytta till ett annat land så kommer ditt permanenta uppehållstillstånd att återkallas när du har lämnat Sverige

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.