Mikael trodde på läkaren: ”Lovade mig guld och gröna skogar”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Lundström hoppades att han äntligen skulle bli av med smärtan som plågat honom i många år. Men den mirakelbehandling som Ekströms Smärtklinik utlovade gav inga resultat.

– Jag tycker det är båg. Man kan väl räkna på händerna hur många som har blivit hjälpta av honom, säger 45-åringen.

Uppsalaläkaren Tomas Ekström drev tidigare en smärtklinik i Piteå, som numera har lagts ned. SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med flera patienter som besökt kliniken och blivit besvikna.

– Han lovade mig guld och gröna skogar, att allt skulle bli bra. Han körde in bedövningsmedel i ländryggen, och mer än så var det inte. Och det vart inge bättre, jag kände då ingen skillnad, säger 45-åriga Mikael Lundström.

Mikael betalade inga större summor för behandlingen, eftersom priset var lägre på kliniken i Piteå än i Uppsala. Där var besöken nämligen finansierade av Region Norrbotten, via det nationella ersättningssystemet. Piteå-Tidningen har tidigare rapporterat att regionen betalade ut nästan 2,4 miljoner kronor till Ekströms Smärtklinik under 2017. Mikael skrattar när SVT:s reporter berättar vad samma behandling kostar i Uppsala.

– Att han tar 50 000 kronor för att ge bedövning i ryggen, det tycker jag inte är rimligt.

En annan patient, som vill vara anonym, berättar att behandlingen var mycket simpel.

– Hans ”hemliga knep” var att vila varje timme så att musklerna får återhämta sig. Och sen att man fick sputor i spända muskler. Jag kände att det gjorde ondare än att det gjorde gott, säger personen och tillägger:

– Det känns förjäkligt att utnyttja dem som redan är på botten på grund av smärtor och sjukdomar.

Fick biverkningar: ”Känselbortfall och pirr i ansiktet”

En tredje patient som vi pratat med var på Ekströms Smärtklinik ett 20-tal gånger under fyra års tid. Behandlingen hjälpte inte, utan gav istället obehagliga biverkningar.

– Jag har bara blivit dålig. Illamående. Alldeles kallsvettig. Känselbortfall och pirr i ansiktet. Jag var lite godtrogen så jag kollade aldrig upp exakt vad det var han injicerade, säger kvinnan.

Hon anser också att det personliga bemötandet från Tomas Ekström var oprofessionellt, då han bland annat ska ha visat henne Facebookbilder på fester och älskarinnor. Själv tycker Ekström inte att det är problematiskt att prata om sitt privatliv med patienter.

– Jag vet att inom sjukvården ska man vara som en stenstod, man ska inte visa någon personlighet. Men jag tror inte på det, jag tror patienterna mår bättre av att se vem jag är. Jag lär känna patienten, vi ska ju ändå ha kontakt i resten av livet. Men jag har varken gått på fester eller haft någon älskarinna.

Vad har du att säga till de patienter som betalat 50 000 och känner att de inte fått något för pengarna?

– Om de hör av sig till mig så ser jag till att det blir bra i alla fall, för man kan upprepa behandlingen. Det är så enkelt att man kan göra det gång på gång tills smärtan är borta.

Nu i efterhand konstaterar en av de tidigare patienterna att människor med kronisk smärta är en grupp som är lätt att utnyttja.

– Från början tänkte jag ”Gud vad skönt, här finns det någon som äntligen kan hjälpa”. Då var jag i en period där jag hade väldigt väldigt ont. Jag tror att många är beredda att betala ganska mycket för att få hjälp, och han är väldigt övertygande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.