I klippet får rektorn svara på hur pengarna har använts. Foto: SVT

Fick över 20 miljoner i extra stöd – bara varannan elev klarade godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Växthusets skola tillhör de skolor i Uppsala som får mest extra stöd per elev i kronor räknat. Men trots det har skolresultaten i matematik och svenska stått och stampat på låga nivåer de senaste åren.

På Växthuset skola klarade bara ungefär varannan elev godkänt på det nationella proven i svenska och matematik 2018 och 2019. De två åren dessförinnan var resultaten i matematik ännu sämre och resultaten i svenska bara något bättre, men långt ifrån snittresultaten i Uppsala.

Samtidigt fick skolan åren 2016-2019 drygt 20 miljoner kronor i extra stöd, eller strukturstöd som det kallas. De senaste tre åren har skolan, med cirka 400 elever, fått maxbeloppet 25 000 kronor per elev och läsår.

Bidrag för likvärdighet

Strukturbidraget är till för att skapa likvärdiga förutsättningar för kommunens grundskolor – oavsett i vilket område den ligger, vad föräldrar har för utbildning eller andelen nyanlända.

– Vi hade en hög inflyttning av nyanlända 2015 och 2016, så utifrån det kan det vara ett bra resultat att hälften klarar godkänt, säger Lotta Tham, rektor på Växthusets skola.

Så du är nöjd med att att varannan elev klarar godkänt på de nationella proven i årskurs 3?

– Aldrig. Och vi  jobbar hårt och strukturerat, för att alla elever ska lyckas.

Förra året genomfördes inte de nationella proven på så många skolor, men Växthuset höll proven och resultaten förbättrades rejält.

– Om det hade dippat nu 2020, hade man kunnat bli orolig, säger Lotta Tham.

Åtta skolor ska analyseras

Nu har kommunen identifierat åtta skolor där resultaten inom vissa områden ligger under snittet i Uppsala kommun. Detta samtidigt som flera av skolorna kvitterar ut maxbeloppet, eller nära maxbeloppet i strukturersättning.

Klippet: Växthuset om resultet. Grundskolechefen om den nya satsningen.

Här är skolorna som ska analyseras

Liljeforsskolan, Växthusets skola, Skyttorps skola, Treklangens skola, Gottsundaskolan, Gränbyskolan, Von Bahrs skola och Västra Stenhagenskolan.

”På dessa skolor kommer efter fördjupad analys att göras och insatser kunna genomföras. Planerna för respektive skola kommer sträcka sig över 2–3 år för att ge viss långsiktighet i planeringen”, står det i Uppsala kommuns senaste kvalitetsrapport för läsåret 2019/2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.